top of page

TAKSİ İLE YOLCULUKTA BİLİNMESİ GEREKENLER

Taksi oldukça sık ihtiyaç duyulan bir ulaşım aracıdır. Bununla birlikte tecrübelerimize dayanarak genel olarak taksi kullanırken bir takım doğru bilinen yanlışlar olduğunu fark ettik. Bu yazımızda, taksi ile seyahat ederken bilinmesi gerekenler hakkında bilgiler paylaşacağız.


Taksiye ihtiyaç duydunuz. Yoldan çevirmek istiyorsunuz. Ya da arayarak çağırmak istiyorsunuz. Öncelikle bineceğiniz taksiye dikkat edin. Araç görünüşü düzgün ve rengi nizami taksi rengi olmalıdır. Plaka, durak, telefon bilgileri mümkünse üstünde yazmalı ve okunaklı olmalıdır. Böylelikle bindiğiniz taksinin hangi durağa ait olduğunu, plakasını ve iletişim bilgilerini bilerek hareket etmiş olursunuz. Sıra gideceğiniz konuma geldi. Taksiye binmeden az çok gideceğiniz yere hakim olun. Tarif edecek bilginiz yoksa yazılı olarak elinizde bulundurun. Mümkünse haritalar üzerinden konumunu da bulundurun. Elinizde yoksa, gideceğiniz yerden Whatsapp üzerinden konum isteyin. Böylelikle gideceğiniz yerin KM cinsinden mesafesini bilir ortalama ödeyeceğiniz tutarı da yaklaşık olarak tahmin edebilirisiniz.


Taksi çalışınca taksimetre açılış ücreti başlar. Bu tutar Uşak için 12₺. Ayrıca kilometre başı kat edilen mesafe ücreti de bu açılış ücretine eklenir. Böylelikle toplam ücret ortaya çıkar. Bununla birlikte taksiyi çok kısa mesafede kullanacaksanız minimum bedel (indi-bindi) vardır. Diyelim ki taksiyle 25 liralık bir yolculuk gerçekleştirdiniz. Uşak'ta minimum bedel 35 liradır. Ücretinizi bu şekilde ödemeniz gerekir. Taksimetre, taksi duraktan çıkarken açılır. Bundan dolayı mutlaka kendinize yakın bir taksi çağırmaya dikkat edin. Taksi ile görüşürken nereden taksimetre açabileceğini sorun. Taksi sizi almaya geldiğinde taksimetrede yazan tutar sürprizi sizi şaşırtmasın. Eğer kullanacaksanız köprü, otoyol, terminal girişi ücreti de toplam ücrete eklenir. Bagaj eşyanız varsa, taksi bunun içinde ek ücret talep edebilir. Uşak ili için; bagaj hakkı 30 kilodur. Bu ağırlığın üzerinde bir bagaj için taksici sizden ek ücret isteyebilir. Bunun için de bagaj ile ilgili yolculuk öncesi fikir birliğine varılabilir.


Taksi ücretleri ile bilgileri verdikten sonra Taksimetre konusuna gelelim. Bazen bize gelen yolcular, taksimetre açmamamıza dair teklifte bulunuyorlar. Şuraya kaça gidersiniz? Oraya kadar kaç lira tutar? Tarzı sorularla peşinen anlaşmak istiyorlar. Sizlere tavsiyemiz mutlaka her koşulda taksimetreyi açtırın. Taksimetresini açmayan ya da açmak istemeyen taksiye de kesinlikle binmeyin. Sebeplerine gelecek olursak: Taksici normal koşulda alması gereken bedelin çok daha fazlasını sizden isteyebilir. Seyahat tekdüze bir şey değildir. İşiniz yolunda gitmeyebilir. Bir şeyler unutmuş olabilirsiniz. Rotanız acilen değişebilir. Bu durumda taksicinin insafına kalmış olursunuz. Ödemeniz gereken tutardan daha azını vermek isterken daha fazlasını pekala ödeyebilirsiniz. Bazen de taksiciler sabit fiyat teklif edebilir. Genelde teklif edilen fiyat taksimetre tutarından yüksektir. Taksimetre size ödemeniz gereken tutarı net olarak gösterir.


Ücret ödeme kısmında dikkatli olun. Gece ise para alışveriş esnasında muhakkak aydınlık bir ortam olsun. Şoförden ışığı açmasını rica edin. Taksi kullanımı genelde acil durumlar içindir. Trafiği aksatmamak için bazen hızlı bir para trafiği olur. Olabildiğince dikkatli ve yavaş bir şekilde verdiğiniz ve aldığınız paranın farkında olun. Son olarak araçlarda genelde yolcu eşyaları unutuluyor. Alışkanlık olarak bindikten hemen sonra taksinin kartvizitini isteyin sizde dursun. Acil bir durum olursa taksi çok uzaklaşmadan ulaşabilirsiniz. Sizlere, Uşak Taksi Servisi olarak keyifli yolculuklar dileriz.


bottom of page